A Kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola, Alapfokú művészeti iskola logója
KAPOSVÁRI LISZT FERENC ZENEISKOLA - ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

Tücsökzenekar

 

Bemutatkozik a Tücsökzenekar

Együttesükbe fiatal, 2-3 éve hegedülni, illetve csellózni tanuló diákokat várnak. Céljuk, hogy megtanuljanak együtt muzsikálni, zenei szempontból (is) egymásra figyelni, a másik szólamot is meghallani, egyáltalán ismerkedni a zenekari élettel. Ez eleinte nem könnyű feladat egy kezdő zenészpalántának, hiszen többfelé kell egyszerre figyelni, viszont a kamarazenélés öröme átlendít a kezdeti nehézségeken. Egy közösség tagjaként felelősséget is vállalnak egymásért. Hetente egy alkalommal próbálnak. A tanév folyamán többször bemutatják, hol tartanak, mennyire tudnak együtt zenélni. A kis „Tücskök” tapasztalatot szerezve készülnek fel a továbblépésre a nagyobb együttesekbe: a Kaposvári Vonósok, illetve a Csellózenekar várja őket.

A Liszt Ferenc zeneiskola Vonós Tücsökzenekara az 1980-as évek végén kezdte meg működését. Az együttes alapvető célkitűzései közé tartozik a társas muzsikálás megszerettetése és az utánpótlás nevelés. Rendszeresen közreműködnek az intézmény kiemelt és ünnepi rendezvényein (Mikulás-est, Karácsonyi hangverseny, Farsangi koncert, Ifjúsági Vonószenekar önálló estje).

Az együttes műsorában a reneszánsz muzsikától kortárs magyar szerzők alkotásaiig, a magyar gyermekdaloktól a könnyű jazz-ig a zeneirodalom számtalan alkotása szerepel. Évente 3-4 alkalommal lépnek fel.

A zenekar muzsikusai általános iskolai tanulók, akik egy-két éves vonós hangszeres (hegedű, cselló) tanulmányokkal rendelkeznek. A teljesen kezdők is néhány hónap múlva bekapcsolódhatnak az együttes munkájába.

A Tücsökzenekar a Marcaliban rendezett Somogy Megyei Zeneiskolák Kamarazenei Találkozóján 2013-ban és 2015-ben arany minősítést és különdíjat kapott.

Az együttest 2011-ig Papp Tibor tanár úr, 2011-15-ig Csuka Tímea tanárnő, 2016-ban Kocsis Dóra tanárnő vezette, jelenleg Godóné Mayer Emese irányítja a szakmai munkát.

cross