A Kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola, Alapfokú művészeti iskola logója
KAPOSVÁRI LISZT FERENC ZENEISKOLA - ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

Zeneterápia

 


Zeneterápia


A kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskolában az aktív, és receptív zeneterápia formája igény szerint elérhető a tanulóink számára.


2005-től, fakultatív program keretében a receptív zeneterápiás foglalkozásokon heti egy alkalommal, 2015 szeptemberétől heti két alkalommal aktív zeneterápiás foglalkozásokon vesznek, vehetnek részt tanulóink.


 A receptív zeneterápiás foglalkozásokat két korosztály a 9-12 és 12-16 éves gyerekek számára szervezzük külön csoportokban.


Elsődleges cél a prevenció, a lelki életük egészségének megőrzése szempontjából, hogy alkalmazkodni tudjanak a felgyorsult tempójú élethez, és az azzal járó egyre magasabb szintű követelményekhez.


A zeneterápiás csoportban a zene nem cél, hanem eszköz, társművészetekkel kiegészítve, melynek segítségével felszínre kerülnek érzések, gondolatok, hangulatok. Ezek így tudatosulhatnak; valamint fejlődik a kifejezőkészségük, a kommunikációs készségük, az önismeretük, erősödik az önbizalmuk, csökken a szereplés előtti lámpalázuk: ez későbbi civil életükre is pozitívan hat.


Iskolánk nyitott az SNI-s tanulók befogadására, ők vesznek részt aktív zeneterápiás foglalkozásokon heti rendszerességgel. Az órákon differenciáltan a zeneterápia eszközeivel tanulják a szolfézst. A tanórák szerves részét képezik az ütős hangszerek (dobok, cintányér, triangulum, tikfa, kabala, maracas), melynek segítségével a ritmus alapjait tanulják, ami az egyéni hangszeres oktatást segíti. Cél az egyéni kompetenciák figyelembe vételével játékos formában az ötvonalas rendszerben való tájékozódás elsajátítása hangszerek használatával. Az aktív zeneterápia módszereit alkalmazva a feszültség levezetése, a figyelem fenntartása, a szolfézs alapjainak elsajátítása órai keretek között.


Az aktív foglalkozásokat iskolánk tanára Istántsuly Júlia a receptív foglalkozásokat igény szerint iskolánk két tanára dr. Farkasné Nagy Gabriella és Istántsuly Júlia vezetik. Mindketten diplomás zeneterapeuták is.


 


[galeria id=65]

cross