Zenebölcsi

  • PDF
  • Nyomtatás
  • E-mail

A kisgyermek szívesen énekel a maga módján. Egészen addig, amíg hagyjuk. Mi, felnőttek is szívesen énekelünk - titokban, ott bent a lelkünkben. Titokban táncolunk, titokban rajzolunk, titokban verseket írunk.  (Szokták mondani: tisztelet a kivételnek…) Mindent, ami segíthetne bennünket érzéseink, indulataink kifejezésében, gondosan elrejtünk, nehogy lelepleződjön, mennyire csekély hozzáértésünk ezekhez az alkotó-újra alkotó tevékenységekhez.

Pedig adni jó. Dalt, játékot, mosolyt, egy érintést, egy ölelést. Ezek a szeretet apró jelei lehetnek egy kisgyermek számára a felnőttől.

Sok szülő úgy gondolja, hallgathatatlanul énekel, „pocsék” a hangja, ezért nem is próbál gyermekének dalolni. Felnőttként gyakran nem is emlékszünk azokra a versikékre, mondókákra, kiszámolókra, ölbeli játékokra, tapsikázós, nevettetős, tornáztatós, futkosós dalokra, amiket gyermekként hallottunk. A kottázás bonyolult rejtelmei ijesztő emlékként támadnak fel bennünk, reménytelennek véljük a nyomtatott gyermekdalgyűjtemények elolvasását. Úgy gondoljuk, mást nem tehetünk, a jelenleg divatos, oly sokat hallható zenék fejünkben maradó foszlányait dúdoljuk csemetéinknek, jó lesz ez felkiáltással. Közben szép lassan elfelejtkezünk az évszázadokon át jól bevált gyermekjátékokról, és azok dallamairól.

Pedig a népi gyermekdalok és játékok őszinte érzésekről szólnak, mesélnek, szórakoztatnak, játékra, mozgásra serkentenek és alkalmat adnak a kapcsolatteremtésre gyermek és gyermek, gyermek és felnőtt között, a mosolytól a kézfogásig, a ringatástól a csiklandozásig, a höcögtetéstől a táncikázásig. És közben észrevétlenül tanulhatjuk meg használni a hangunkat, kialakulhat a metrum- és ritmusérzékünk, az önkifejezés egyik nagyon fontos eszközének birtokosaivá válhatunk: énekelhetünk. Tisztán, érzéseink kibontakoztatásával muzsikálhatunk, és erre ösztönözhetjük példánkkal gyermekeinket is.

Erre törekszem. Újra felfedeztetni a szülőkkel a gyermekjáték dalok szépségét, a gyermeki lélek őszinteségét, pajkosságát. Közben a kisgyermek figyel, raktároz, mosolyog, táncol, örül anyja-apja közelségének és figyelmének. Fejlődik beszédkészsége, mozgáskoordinációja, koncentrációja, szociális érzékenysége, zenei hallása, ritmusérzéke.

A zenebölcsiben babák és mamák vesznek körül. Figyelnek. Én elvarázsolom őket, ők elvarázsolnak engem. Tanulunk egymástól. Megéri!

 
Ma 2018. február 23., péntek, Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.

Oktatási Hivatal Bázisintézménye

Szavazások

Milyen rendszerességgel látogatja hangversenyeinket?
 

Ízelítő galériánkból

Free Joomla Templates by JoomlaShine.com